Bo jak zobaczysz na moje tarcze (poniżej), to widać na nich prześwitujące kontrolki. W oryginalnej wersji tło jest całe czarne. Dodatkowo cyfry są u mnie wycięte, a w oryginalnej wersji tarcze są płaskie, nadrukowane. Wynika to z innej technologii produkowania tarcz. Poza tym rewelka
witam
zacznę od wyznania: przeczytałem co sie dało o zatartych łożyskach z forum, opisy pasowały o mojego przypadku
auto ma 99700km na blacie, nigdy żadne łożysko nie było wymieniane
a usterka jak w temacie - mam narastający hałas/buczenie, trochę jakby bombowiec nurkował słyszalny praktycznie od 20kmh, powyżej 110kmh przechodzi w zwykły hałas (bardziej w wysokie tony). zgodnie z opisami nasłuchiwałem i wyszło mi, że to coś po prawej stronie - przy skręcie w prawo, czyli odciążeniu tej strony auta, hałas zmniejsza się lub kompletnie ustaje, po powrocie na prostą buczenie powraca; dodatkowo przy jeździe prosto / w lewo z prędkościami powyżej 40kmh czuć delikatne wibracje na kierownicy
w pt. zostawiłem auto w warsztacie z opisem, że na 99% łożysko prawy przód do wymiany. jednak po godzinie dostałem telefon, że gość zrobił jazdę próbną, auto było na rolkach, na podnośniku + kręcenie kołami, brak oporów na żadnym z kół, brak luzów na łożyskach, przeczyszczono klocki ham. oraz że podmieniono koła miejscami, aby wyeliminować czynnik "opony" - efekt: zero gwarancji, że to będzie ww. łożysko. zabrałem się więc z warsztatu z hałasującym autem, ale jestem kropce.
macie może jakieś pomysły, jak znaleźć niesprawny element? najlepiej bez konieczności wymieniania elementow "na pałę"
opony są z tego sezonu (uniroyal rainexpert) przejechałem na nich z 6-7kkm, ale buczenie trapi mnie od poprzedniego weekendu - wcześniej był spokój i cisza
dodam, że mam bardzo podobne objawy, z tym że u mnie hałas zaczyna się od 100km/h, mechanik przy wymianie oleju powiedział że na bank łożyska, w najbliższym czasie chcę to wymienić
Jak nie chcesz sie brudzić, to wstaw do warsztatu i bez wzgledu na wszystko każ im wymienić łożyska w obu przednich kołach (ja zawsze wymieniam z obydwu stron na raz zarówno łożyska, jak i żarówki, amorki, manżety i wszystko co się w takim przypadku wymienia). Bo efekt kóry opisujesz jest jak najbardziej łożyskowy. Jeżeli hałas nie ustąpi, to przynajmniej będziesz miał pewność, że nie odpadną Ci koła podczas jazdy. Ewentualnie sam kup łożyska i je sam wymień. Koszt około 100zł za dwa komplety i dwie godzinki roboty
Skoda 105S ->EX, CC700 ->EX, Skoda Felicia 1,3MPI ->EX, Skoda Octavia I More Sport www.octavia-bedzyna.blog.pl
Koszt około 100zł za dwa komplety i dwie godzinki roboty
część 1: skąd wziąć dwa łożyska za 100zł? chciałbym FAG lub SKF (ceny na allegro od ~70 szt FAGa lub ~140 / szt SKF)
część 2: dzięki, odpada, nie umiem, nie będę ryzykował życiem dla stówy czy dwóch
ps. podrzućcie jak macie uczciwych sprzedawców łożysk z allegro - nie musi być najtaniej, ale żeby to były oryginały
Nie dwa a cztery po dwa na stronę Kiedyś kupowałem do Passata u mnie i wyszły coś około stówki, ale nie oryginalne, zamienniki. Fakt, cene wziąłem tak porównawczo.
A co do wymiany łożysk, to na prawde żadna filozofia. Musisz tylko kupić nowe nakrętki na piasty. To wydaje sie trudne a wcale nie jest
Skoda 105S ->EX, CC700 ->EX, Skoda Felicia 1,3MPI ->EX, Skoda Octavia I More Sport www.octavia-bedzyna.blog.pl
u mnie tez buczało.. a ma na blacie 86tys. Od 40km/h jakbym po kostce brukowej jechał... i jak skrecalem w prawo to przestawalo. Zmienialem opony z letnich na zimowe, przod z tylem i dalej to samo.. Podnosiłem samochod i krecilem kolem to nie wykazywalo oznak zuzycia a jednak...
Kupilem łożysko SKFu za 180zl (tam są nowe nakrętki) i sam wymieniłem (lewe). Ale nie polecam zabawy... sporo roboty i to precyzyjnej.
Łożyska to części, które są wysypują się "losowo", więc wymieniaj tylko jedno! Podejrzewam, że też lewe
Daj znać czy pomogło.
dzięki, mechanik ustawiony na przyszły poniedziałek, o wymianie też doradził mi pojedyńczo, dam znać za tydzień. dzięki za rady!
[ Dodano: Wto 01 Cze, 10 22:21 ]
no dobrz.
to było łożysko. prawy przód
objawy się nasilały do dziś, czyli ~100200, przy 50kmh można było o*****ć w aucie z powodu hałasu
Komentarz